flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики Ладижинського міського суду Вінницької області по розгляду кримінальних справ про злочини проти життя та здоров’я осіб (ст.ст. 115 – 145 КК України) за 2013 рік

13 травня 2014, 12:06

 УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики Ладижинського міського суду Вінницької області по розгляду кримінальних справ про злочини проти життя та здоров’я осіб (ст.ст. 115 – 145 КК України) за 2013 рік

 

Згідно плану роботи Ладижинського міського суду на 2014 рік проведено узагальнення судової практики по розгляду кримінальних справ про злочини проти життя та здоров’я осіб (ст.ст. 115 – 145 КК України) за 2013 рік.

В ході узагальнення та аналізу статистичних даних та кримінальних справ встановлено, що за вказаний період до суду надійшла 31 кримінальна справа про вчинення вказаної категорії злочинів. Протягом даного часу судом розглядалась всього 31 кримінальна справа про злочини проти життя та здоров’я осіб, які передбачені статтями 115-145 КК України. По даних справах притягалось до кримінальної відповідальності 36 осіб.

Справи даної категорії становлять 27,9 % усіх кримінальних справ, що надійшли на розгляд до суду з обвинувальним актом протягом 2013 року.

Протягом періоду, що аналізується розглянуто 30 справ щодо 35 осіб. По розглянутих справах постановлено 14 обвинувальних вироків, якими засуджено 14 осіб. Вирок на підставі угоди винесено по 8 справам. Тобто, угоди про примирення чи про визнання винуватості затверджувались судом по 57 % розглянутих справ.

По 14 справам закрито провадження і звільнено від кримінальної відповідальності 18 осіб.

 Залишок нерозглянутих справ на кінець періоду становить 1 справа, по яким обвинувачуються 1 особа.

Всі справи даної категорії розглядаються судом, до складу якого входить один суддя.

Взагалі, серед розглянутих справ, по яким винесено обвинувальні вироки, осіб було засуджено за слідуючими статтями:

- ч. 1 ст. 125 КК України – 7 осіб;

- ч. 2 ст. 125 КК України – 4 особи;

- ч. 1 ст. 126 КК України – 1 особа;

- ч. 1 ст. 122 КК України – 1 особа;

- ч. 1 ст. 129 КК України – 1 особа.

Найбільшу питому вагу серед справ про злочини проти життя та здоров’я осіб становлять злочини, передбачені частинами 1 та 2 ст. 125 КК України. За вчинення вказаних злочинів засуджено 11 осіб, що становить Дана категорія становить 78,5 % осіб (28,5% засуджено за вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 125 КК України; 50 % засуджено за вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 125 КК України), засуджених за вчинення злочинів, що посягають на життя та здоров’я осіб.

Із аналізу справ та статистичних даних видно, що протягом 2013 року судом винесено 6 вироків на підставі угоди, по яким засуджено 6 осіб за вчинення злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 2 ст. 125. З чого можна зробити висновок, що по даній категорії справ найчастіше укладаються угоди між обвинуваченими та потерпілими (6 випадків із 8 по всіх злочинах проти життя та здоров’я осіб).  

При укладенні угоди про примирення, найпоширенішим покаранням, яке узгоджують сторони, є штраф. У 7 угодах про примирення з 8, укладених по справам по злочинам проти життя та здоров’я осіб, узгодженим сторонами покаранням є саме штраф.

Так, наприклад вироком суду від 14.11.2013 року затверджено угоду про примирення між потерпілим та обвинуваченим, К. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, за якою призначено йому узгоджене сторонами угоди про примирення покарання у вигляді штрафу у розмірі 50 (п'ятдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто у розмірі 850 грн.

По 1 справі особу Г. визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами угоди про примирення покарання у виді виправних робіт, на строк 1 (один) рік, з відрахуванням у доход держави 20 % із суми його заробітку. На підстави ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк терміном 1 (один) рік.

Крім того, по 1 справі С. визнати виннуватим у вчиненні злочину, передбаченого  ч. 1 ст. 129 КК України  і призначити йому покарання у виді арешту строком  на строк два місяця.

По категорії справ, що аналізується, до апеляційної інстанції протягом 2013 року було оскаржено 1 вирок.

Так, по кримінальній справі № 135/476/13-к за звинуваченням Д. за ч. 1 ст. 125 КК України вироком Ладижинського міського суду було засуджено до штрафу в розмірі 850 грн. Апеляційним судом вирок було залишено без змін.

Основними причинами закриття провадження по 14 справам щодо злочинів проти життя та здоров’я осіб, розглянутим у 2013 році, є відмова потерпілих від обвинуваченнях у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, що передбачено ч.4 ст. 26 та п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України.

В цілому, судді при розгляді справ даної категорії дотримуються норм матеріального та процесуального права. Призначаючи покарання, у кожному конкретному випадку судом дотримуються вимоги кримінального закону, враховується ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини, що пом’якшують і обтяжують покарання. В разі укладення між учасниками судового провадження угоди, суд, перевіривши укладену угоду на відповідність вимогам закону, затверджує угоду і призначає обвинуваченому узгоджене сторонами угоди покарання. Випадків відмови в затвердженні угоди по даній категорії справ протягом 2013 року не виявлено. Призначене судом покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередження нових злочинів. Висновки з усіх питань, пов’язаних із призначенням покарання, необхідно належним чином мотивувати у вироку.

 

Суддя Ладижинського міського суду                        Т.В. Волошина