flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду судом справ щодо співвідношення прав на земельну ділянку з правами на багаторічні насадження за 2013 рік та перше півріччя 2014 року

13 серпня 2014, 15:29

 МАТЕРІАЛИ УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики розгляду судом справ щодо співвідношення прав на земельну ділянку з правами на багаторічні насадження за 2013 рік та перше півріччя 2014 року

 

Проведено узагальнення практики Ладижинського міського суду Вінницької області при розгляді цивільних справ щодо співвідношення прав на земельну ділянку з правами на багаторічні насадження за 2013 рік та перше півріччя 2014 року.

В ході узагальнення встановлено, що протягом вказаного періоду Ладижинським міським судом розглядалась 1 справа, пов’язана із спором про право власності на земельну ділянку, призначену для садівництва.

Так, по справі № 135/121/14-ц позивач Валянська З.Т. звернулась до суду із позовом до Валянського А.Р., Ладижинської міської ради, третя особа громадської організації «Вінницяенергоремонт» про визнання дій протиправними, усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, визнання права користування спірною земельною ділянкою, стягнення моральної та матеріальної шкоди, скасування державного акту на право власності на земельну ділянку та скасування рішення Ладижинської міської ради.

Вказана справа пов’язана із спором щодо правомірності набуття відповідачем права власності на земельну ділянку, цільове призначення якої – для ведення садівництва. А також із відшкодуванням відповідачем матеріальної і моральної шкоди, пов’язаної із вирубкою ним плодових дерев, що були на земельній ділянці.

Щодо теми узагальнення, то із обставин, встановлених по даній справі, вбачається, що відповідач, вважаючи, що він є власником спірної земельної ділянки, вважав, що відповідно він є і власником багаторічних насаджень, які знаходились на ділянці, та вирубав всі плодові дерева, які були розміщені на земельній ділянці.

Позивач вказала, що відповідач неправомірно, без її згоди набув право власності на земельну ділянку, якою вони спільно користувались. А тому просила, зокрема, відшкодувати вартість вирубаних плодових дерев та стягнути моральну шкоду.  

Рішенням Ладижинського міського суду позов було частково задоволено та скасовано державний акт на право власності на земельну ділянку, виданий відповідачу, скасовано рішення сесії Ладижинської міської ради про затвердження державного акту, стягнуто з відповідача половину розрахункової вартості зрізаних ним плодових дерев. Приймаючи вказане рішення суд виходив з того, що сторони спільно користувались спірною земельною ділянкою, а тому плодові дерева, які були висаджені на земельній ділянці належали їм обом, відповідач набув право власності на ділянку із порушенням земельного законодавства, без згоди на це позивача. Виходячи з цього, суд стягнув із відповідача половину вартості плодових дерев, вважаючи, що частки сторін у спільній власності є рівними.

Вказане рішення було скасовано апеляційним судом Вінницької області у частині задоволення позову про стягнення з відповідача матеріальних збитків, моральної шкоди та судових витрат. В іншій частині рішення залишено без змін. Підставою для  скасування рішення суду в частині позовних вимог була недоведеність позивачем позовних вимог в частині правомірності набуття права власності на земельну ділянку.

 

Заступник голови

Ладижинського міського суду                                                  Т.В. Волошина