flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ практики застосування при здійсненні судочинства у кримінальних справах статей 364, 365, 368-2 КК України за перше півріччя 2014 року

13 жовтня 2014, 13:27

 УЗАГАЛЬНЕННЯ

практики застосування при здійсненні судочинства у кримінальних справах статей 364, 365, 368-2 КК України за перше півріччя 2014 року

 

Проведено узагальнення практики застосування Ладижинським міським судом Вінницької області при здійсненні судочинства у кримінальних справах статей 364, 365, 368-2 КК України за перше півріччя 2014 року

В ході узагальнення та аналізу статистичних даних і кримінальних справ встановлено, що протягом першого півріччя 2014 року на розгляд Ладижинського міського суду надійшло 1 кримінальне провадження стосовно злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України. Дане кримінальне провадження стосувалось однієї особи та було розглянуте судом з винесенням обвинувального вироку.

Так, на розгляді в суді перебувала кримінальна справа № 135/498/14-к по звинуваченню Т. у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364, ч. 2 ст. 307 КК України.

В ході судового розгляду вказаної кримінальної справи між прокурором та обвинуваченим було укладено угоду про визнання винуватості. Згідно угоди прокурор та обвинувачений дійшли згоди щодо формулювання підозри, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та кваліфікації дії обвинуваченого. Обвинувачений Т. взяв на себе обов’язки у сприянні органу досудового розслідування у встановленні та викритті осіб, які організовували передачу наркотичних речовин засудженому, який відбуває покарання у місцях позбавлення волі.

Суд, переконавшись, що укладення угоди є добровільним, зміст угоди відповідає вимогам КПК України, дійшов висновку про наявність всіх підстав для затвердження укладеної угоди про визнання винуватості. Суд вважав доведеним те, що Т. своїми умисними діями, що виразились у зловживанні службовим становищем, тобто умисному, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самого себе, використанні службовою особою свого службового становища всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди державним інтересам, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 364 КК України. Також суд вважав доведеним те, що Т. незаконно придбав, перевіз та зберігав з метою збуту, а також незаконно передав (збув) особливо небезпечний наркотичний засіб та психотропні речовини у місця позбавлення волі, чим вчинив злочин, передбачений ч. 2 ст. 307 КК України.

За результатами розгляду вказаного кримінального провадження суд затвердив угоду про визнання винуватості, визнав Т. винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364 та ч. 2 ст. 307 КК України, призначивши зокрема покарання за ч. 1 ст. 364 КК України у виді 6 місяців арешту з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на 3 роки, із застосуванням ч. 1 ст. 69 КК України зі штрафом в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 1700 грн. та зі спеціальною конфіскацією, а саме – конфіскацією отриманої ним неправомірної вигоди в розмірі 500 грн. Призначивши покарання за ч. 2 ст. 307 КК України із застосуванням ч. 1 ст. 69 КК України у виді 5 років позбавлення волі, суд за сукупністю злочинів відповідно до ч. 1 ст. 70 КК України призначив Т. остаточне покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на 3 роки зі штрафом в розмірі 1700 грн. та зі спеціальною конфіскацією, а саме – конфіскацією отриманої ним неправомірної вигоди в розмірі 500 грн. На підставі ст. 75 КК України, Т. звільнено від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням строком на три роки.

 

Голова Ладижинського міського суду

Вінницької області                                                                                   І.О. Патраманський