flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЛАДИЖИНЦІ, ЩО РОЗЛУЧАЛИСЯ, ТА «ЧОРНОБИЛЬЦІ» ДОДАЛИ РОБОТИ МІСЬКОМУ СУДУ

24 травня 2012, 15:35
Минулий рік для працівників Ладижинського міського суду видався надзвичайно напруженим, адже у їхньому впровадженні перебувало більше 7 тисяч справ. Звичайно, це неабияке навантаження, з яким, до слова, працівники суду справилися на «відмінно»
 
Детальніше розповідає головний суддя Ладижина Іван Патраманський:
-              У минулому році ми провели велику роботу. Нами було розг­лянуто 7 022 справи. Найбільше було адміністративних - 5 210. Чимало було і справ про адміністративні правопорушення - 779. Трохи менше цивільних - 638. Працювали ми і з кримінальними справами -146, та тими, які розг­лядаються в порядку кримінально - процесуального законодавства - 249.
-              Наскільки нам відомо, наразі Ладижинський суд має лише двох суддів з трьох. Чи не впливає це на якість вашої роботи?
-              У 2011 році суд був укомплектований тільки двома суддівськими посадами. Тому фактичне середньомісячне навантаження (загальна кількість справ, які перебували в провадженні протягом року) - 295 справ на одного суддю. З них: 33 справи про адмін - правопорушення; 28 цивільних; 217 адміністративних, 7 кримінальних та 10 справ, які розглядаються в порядку кримінально - процесуального законодавства.
Хочу зазначити, що загальний показник середньомісячного наван­таження на одного суддю у минулому році, в порівнянні з 2010-м роком, збільшився на 139 справ.
Однак, незважаючи на велику кількість справ, ми робили все для того, аби працювати якісно та оперативно.
-              Чи залишилися нерозглянуті справи?
- Так, але їх небагато. Лише 48: одна справа про адмінправопорушення, 32 цивільні, 14 кримінальних та одна справа, яка розглядається в порядку кримінально - процесуального законодавства.
-              Судячи зі статистики, найбільше ладижинці подають на розгляд саме адміністративні справи.
- Таких справ у нас у минулому році в провадженні перебувало - 5 210.
Найбільш поширеною категорією цивільних справ, розглянутих судом у минулому році, є категорія спорів, що виникають, так би мовити, на сімейному підґрунті - 289.
Більшість у цій категорії - справи про розірвання шлюбу - 142 та стягнення аліментів - 121.
Іншими, найбільш поширеними категоріями цивільних справ, розглянутих судом, є: спори, що виникають із договорів - 52 справи (переважно це спори, що виникають за договорами позики, кредиту та банкі­вського вкладу - 40 справ); спори про спадкове право - 31 справа.
- Не лише ладижинці, що розлучалися, а й міські чорнобильці додали вам тогоріч роботи.
- Це дійсно так, громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та дітям війни за винесеними судом в 2011 році постановами, за даними УПФ у м.Ладижин, виплачено 51 605 000 грн.
Іншими найпоширенішими категоріями адміністративних справ, що перебували в провадженні, є: справи за позовами фізичних осіб щодо призначення та перерахунку виплат загальнообов'язкового державного пенсійного страхування - 157 справ, що перебували в провадженні; а також справи за позовами про оскарження постанов про накладення адмінстягнень за порушення безпеки руху - 102 справи.
- А як щодо кримінальних справ?
- У 2011 році в провадженні суду перебувало 160 кримінальних справ.
Найбільш поширеними категоріями розглянутих кримінальних справ у минулому році були: про злочини проти власності - 53; у сфері незаконного обігу наркотичних засобів - 42; про злочини у сфері господарської діяльності - 8 справ.
Також розглянуто 2 справи відносно неповнолітніх осіб, які вчинили злочини.
У 2011 році засуджено 134 особи. Зокрема, 26 осіб засуджено до поз­бавлення волі; 34 особи засуджено до покарання у вигляді штрафу на загальну суму 29 740 грн., з яких сплачено добровільно 20 320 грн.; 9 особам призначено покарання у вигляді громадських робіт; 8 осіб засуджено до покарання у вигляді арешту; 3 особи засуджені до покарання у вигляді виправних робіт; 1 особу засуджено до покарання у вигляді обмеження волі; 53 особи засуджено до різних мір покарань та звільнено від відбування пока­рання з випробуванням.
Також до 5 осіб застосовано додаткову міру покарання у вигляді конфіскації майна та до 1 особи - у вигляді позбавлення права обіймати певні посади.
Виправдовувальні вироки судом в 2011 році не постановлювались.
Основними причинами відкладення розгляду кримінальних справ, які впливали на оперативність їхнього розгляду в минулому році, були: неявка свідків та потерпілих, неявка підсудного та не здійснення доставки до суду підсудного, який знаходиться під вартою.
-              Чимало часу зайняв розгляд справ про адмінправопорушен- ня...
. - Так, у 2011 році в провадженні суду перебувало 780 таких справ.
Найпоширенішими серед них: керування транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння - 254 справ; вчинення насильства в сім'ї - 76; дрібне хуліганство - 55; порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці - 53.
На правопорушників були накладені: попередження - 26 осіб; штраф на загальну суму 206 406 грн. (сплачено добровільно 76 021 грн.) - 353; оплатне вилучення транспорту - 2; позбавлення спеціального права - 29; громадські роботи - 123; виправні роботи - 2; адмінарешт - 33 особи. Також поряд із основними були накладені додаткові адміністративні стягнен­ня: конфіскація предмету - 33; оплатне вилучення предмету -1.
-              Ми знаємо, що протягом минулого року Ви проводили чимало роз'яснювальної роботи, зокрема, «дні відкритих дверей».
-              Під час таких заходів ми надаємо безкоштовні консультації всім бажаючим. А на мою думку, найцікавішим виявився «день відкритих дверей», у якому взяли участь випускники шкіл, що планують вступати до юридичних вузів.

Спілкувалась Алла Зашейко