flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики Ладижинського міського суду Вінницької області по розгляду кримінальних справ (проваджень) про злочини проти життя та здоров’я осіб (ст.ст. 115 – 145 КК України) за 2014 рік

24 червня 2015, 11:07

 УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики Ладижинського міського суду Вінницької

області по розгляду кримінальних справ (проваджень) про злочини проти життя та здоров’я осіб (ст.ст. 115 – 145 КК України) за 2014 рік

 

            В ході проведення даного узагальнення, у відповідності до поставлених у вищевказаному листі питань, були вивчені та досліджені розглянуті Ладижинським міським судом Вінницької області у 2014 році кримінальні провадження (за положенями КПК України 2012 року) про злочини, передбачені розділом II особливої частини Кримінального кодексу України «Злочини проти життя та здоровя особи».

         Кримінальні справи про злочини вищевказаної категорії за положеннями КПК 1960 року Ладижинським міським судом Вінницької області у 2014 році не розглядались.

 

         За статистичними даними на розгляді Ладижинського міського суду у 2014 році перебувало 21 кримінальне провадження про злочини  проти життя та здоров’я осіб, що складає 23% від усіх кримінальних проваджень, що перебували на розляді суду протягом 2014 року.

         З них:

         2 провадження – ст. 121 КК України;

         2 провадження - ст. 122 КК України;

         16 провадженнь - ст. 125 КК України;

         1 провадження - ст. 128 КК України.

         Інформація про кримінальні провадження з зазначенням номера справи, прізвища, імя та по-батькові обвинувачених, статтей за яких особи обвинувачувались, а також результати розгляду, зазначені у додатку № 1.

         За результатами розгляду вказаних провадлжень:

19 проваджень розглянуто (2 - з постановленням обвинувальних вироків; 1- затверджено угоду про примирення між потерпілим та обвинуваченим; 1 - відмовлено в задоволенні клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, повернуто прокурору для здійсенення провадження в загальному порядку; 1- з закриттям провадження в звязку з дійовим каяттям; 14 або 73,7 % від загалної кількості розглянутих проваджень даної категорії  - з закриттям провадження в звязку з відмовою потерпілого від підтримання обвинувачення.

         Два провадження залишились нерозглянутими на кінець звітного періоду.

         Кримінальні провадження розглядалися судом протягом розумного строку (в середньму на протязі 1 місяця з дня надходження провадження до суду). Підготовче провадженя призначалось у відповідності з ч. 1 ст. 314 КПК України – не пізніше пяти днів з дня його надходження. Судовий розгляд призначався у відповідності з ч. 1 ст. 316 КПК України – не пізніше десяти днів після постановлення ухвали про його призначення.

         Як показало проведене узагальнення, в цілому якість проведеного досудового розслідування була на нормальному рівні.

         Зібрані під час досудового розслідування докази у справах даної категорії судом не визнавались недопустимими та неналежними.

         Одне судове рішення по даній категорії справ, а саме обвинувальний вирок по кримінальному провадження відносно Кукуманя С.В. за ч. 1 ст. 121 КК України, переглядалося апеляційною інстанцією. За результатами розгляду вирок суду залишено без змін.

         Під час розгнляду 3 кримінальних проваджень судом було вирішено 3 цивільних позова.

         По кримінальному провадженню відносно Кукуманя С.В. за ч. 1 ст. 121 КК України – позов задоволено повністю та стягуто з обвинуваченого 2496,1 грн. відшкодування витрат понесених закладом охорони здоров’я на лікування потерпілого від цього злочину.

         По кримінальному провадженню відносно Старчака М.В. за ч. 1 ст. 125 КК України – позов задоволено повністю та стягуто з обвинуваченого на користь потерпілого 10000 грн. у відшкодування моральної шкоди та 2500 грн. у відшкодування матеріальної шкоди, завданих потерпілому внаслідок вчинення злочину.

         По кримінальному провадженню відносно Янкеловича Б.О. за ст. 128 КК України – позов задоволено повністю та стягуто з обвинуваченого на користь потерпілої в рахунок відшкодування матеріальної шкоди - 4918 грн., а в рахунок відшкодування моральної шкоди - 5000 грн.

         У всіх випадках цивільними відповідачами позови визнавались у повному обсязі.

         Всі цивільні позови розглянуті з додержанням вимог  глави 9 КПК України та відповідних положень ЦПК України.

         Покарання призначені судом з дотриманням вимог кримінального закону, врахованням ступіня тяжкості вчиненого злочину, позиції потерпілої сторони, даних про особу винного та обставини, що пом’якшують і обтяжують покарання., а також з врахуванням необхідності і достатності його для виправлення засудженого та попередження нових злочинів.

         При розгляді справ даної категорії практика Європейського суду з прав людини, а також міжнародні дорговори, згода на обовязковість яких надана Верховною радою України, судом не застосовувались.

 

 

Суддя Ладижинського міського суду                                     Т.В. Волошина