flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики здійснення Ладижинським міським судом Вінницької області кримінального провадження на підставі угод у 2015 році

20 травня 2016, 10:34

 УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики здійснення Ладижинським міським судом Вінницької області кримінального провадження  на підставі угод

у 2015 році

 

Одним із   найбільш революційних нововведень нового Кримінального процесуального кодексу України є запровадження  у кримінальному процесі   – кримінального провадження на підставі угод.

Економічна і соціальна рада при ООН , ухваливши ще 24 липня 2002 року резолюцію «Про основні принципи програм відновлюючого правосуддя у кримінальних справах», рекомендувала всім країнам розвивати та впроваджувати у національне судочинство програми відновлюючого правосуд дя , в межах концепції якого судочинство розглядається як механізм вирішення соціального конфлікту, при якому головна мета – досягнення консенсусу між його сторонами і тим самим знаття суспільної напруги.

На сьогоднішній день концепція відновлювального правосуддя являється однією з відмінних тенденцій розвитку сучасного судочинства у світі, проявом якої у кримінальному судочинстві є інститут угод.

Закріплення в кримінальному процесуальному законі в новій редакції інституту кримінального провадження на підставі угод є прогресивним кроком України на шляху до європейських і загальноприйнятих в світі стандартів кримінального судочинства і є проявом гармонізації національного законодавства до законодавства ЄС.

Цей інститут має важливе значення для судової практики, оскільки веде до скорочення строків розгляду кримінальних проваджень, значно зменшує навантаження на роботу судів, економить грошові ресурси держави і головне – сприяє правосуддю, захищаючи права та законні інтереси людини.

Відображені в КПК України положення, якими регулюється провадження на підставі угод, значно розширюють можливості сторін у рамках здійснення кримінального провадження і спрямовані на демократизацію та гуманізацію кримінального провадження.

Відповідно до ст. 468 КПК у кримінальному провадженні можуть бути укладені такі види угод:

1) угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим;

2) угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Враховуючи положення ст. 8 КПК України в редакції 1960 року можна констатувати, що перший вид угод не є абсолютно новим для національного законодавства України, однак у новому КПК перелік правопорушень, для яких можливе укладення угоди про примирення, значно розширено.

Другий вид угод – про визнання винуватості – новий інститут, який покликаний стимулювати осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, йти на співпрацю з владою. Перевагами його застосування для обвинуваченого є: звільнення від покарання, уникнення невизначеності щодо покарання у суді, у деяких випадках – застосування альтернативного покарання або його зниження; для прокурора: можливість зменшення бюджетних витрат та економія процесуального часу; зниження навантаження на прокуратуру при підтриманні державного обвинувачення, певною мірою усувається перспектива подальших апеляцій. Органи досудового розслідування звільняються від довгого і не завжди результативного розслідування, суд – від дослідження всіх доказів, а обвинувачений отримує зниження покарання або звільнення від його відбування.

У зв’язку із впровадженням в українське законодавство інституту укладення угод у кримінальному провадженні виникає необхідність у більш повному та ґрунтовному дослідженні цього інституту для досягнення мети, яку сторони ставили при погоджувальних процедурах, а також для мінімізації негативних наслідків укладення угод для сторін кримінального провадження, а тому є вельми актуальним проведення узагальнення практики судового провадження на підставі угодщо і було зроблено Ладижинським міським судом, згідно плану роботи  на 2015 рік.  

В ході узагальнення та аналізу статистичних даних та кримінальних справ встановлено, що за вказаний період Ладижинським міським судом розглянуто 83 кримінальних справи.

 З ухваленням вироків – 62 справи.                       

          Вироків, які були ухвалені із затвердженням угод – 13.

 Із них із затвердженням угод про примирення - 7.

 Із затвердженням угод про визнання винуватості - 6.

 По даних справах, в яких укладено угоди, притягалось до кримінальної відповідальності 13 осіб.

 Випадків відмови судом у затверджені угод в 2015 році не було.

 В 2014 році Ладижинським міським судом Вінницької області було розглянуто  із затвердженням угод – 11 справ.         Із них із затвердженням угод про визнання винуватості – 9.  Відмовлено в затвердженні угоди і повернуто прокурору для продовження  досудового розслідування – 2 справи.

         Таким чином кількість  затверджених у 2015 році угод зросла на 18% порівняно із 2014 роком.

Із аналізу справ та статистичних даних видно, що протягом 2015 року судом винесено 8 вироків на підставі угоди, по яким засуджено осіб за вчинення злочинів проти власності,   за злочини проти життя та здоров’я особи  - 2 вирока,  за злочини  у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або  прекурсорів – 3 вирока.  Укладалися угоди про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим – 7 справ, угоди  між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості – 6 справ.

При укладенні угод  про примирення  та про визнання винуватості, покаранням, яке узгоджують сторони, може бути штраф або громадські роботи.  

Так, наприклад вироком суду від 30.10.2015 року  по кримінальній справі №135/1289/15-к затверджено угоду про примирення між потерпілим та обвинуваченим, М. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України, за якою призначено йому узгоджене сторонами угоди про примирення покарання у вигляді  громадських робіт строком 100 годин.

Також були  затверджені угоди  між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

   Наприклад, вироком суду від 31.07.2015 року  по кримінальній справі №135/958/15-к затверджено угоду між прокурором та обвинуваченим, К. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, за якою призначено йому узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості покарання у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить суму 850 грн..

  В апеляційній інстанції протягом 2015 року скасованих вироків за невиконання угод  не було.

Необхідно відзначити, що за проаналізований період до Ладижинського міського суду не надходило клопотань про скасування вироків, якими було затверджено угоди, у зв’язку з їх невиконанням.

 Підсумовуючи вищевикладене, можна констатувати  що, проведеним узагальненням встановлено, що Ладижинський міський суд Вінницької  області намагається вирішувати всі спірні та проблемні питання шляхом системного тлумачення норм КПК України та за допомогою роз’яснень, які надаються Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

 

Суддя Ладижинського міського суду

Вінницької області                                                      О.М.Корнієнко