flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики Ладижинського міського суду Вінницької області щодо розгляду справ окремого провадження за 2013 рік

03 березня 2014, 17:23

 УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики Ладижинського міського суду Вінницької області щодо розгляду справ окремого провадження за 2013 рік

 

 

Згідно плану роботи Ладижинського міського суду на 2014 рік проведено узагальнення судової практики по розгляду цивільних справ окремого провадження протягом 2013 року.

Мета узагальнення — вивчення практики застосування судом норм законодавства щодо окремого провадження, виявлення та аналіз складних і спірних питань, що виникають при його застосуванні та при винесенні рішень по даній категорії справ.

В ході узагальнення, аналізу статистичних даних та цивільних справ встановлено, що у 2013 році до суду надійшло 523 позовних заяв, скарг, заяв, подань, клопотань у порядку цивільного судочинства. Всього протягом 2013 року на розгляді в суді перебувало 530 цивільних справ. Справ окремого провадження на розгляді перебувало 88, що становить 16,6 % від усіх цивільних справ.

Загалом, аналізуючи надходження справ окремого провадження до Ладижинського міського суду в динаміці, то слід відмітити, що протягом 2013 року кількість справ, що перебували на розгляді збільшилась порівняно з 2012 роком на 19 справ. Також з збільшилась і частка справ окремого провадження серед цивільних справ які перебували на розгляді – 16,6 % у 2013 році порівняно з 15,7 % у 2012 році.

Потягом 2013 року судом розглянуто 88 справ окремого провадження, із яких по 79 справам ухвалено рішення, з яких по 78 справах заяви було задоволено. Серед усіх рішень по цивільних справах, які винесено протягом 2012 році, частка рішень по справам окремого провадження становить 20,4 %, що свідчить про те, що розгляд справ даної категорії найчастіше закінчується ухваленням рішення.

Із розглянутих у 2012 році справ окремого провадження, по яким винесено рішення, складають наступні види справ:

- справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною – 3 справ, що становить 3,8 % розглянутих із винесенням рішення справ окремого провадження;

- справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення померлою – 1 справа, що становить 1,3 % розглянутих із винесенням рішення справ окремого провадження;

- справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення – 41 справа, що становить 51,9 % розглянутих із ухваленням рішення справ окремого провадження;

- справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку – 1 справа, що становить 1,3 % розглянутих із ухваленням рішення справ окремого провадження;

- справи про надання права на шлюб – 2 справи, що становить 2,6 % розглянутих із ухваленням рішення справ окремого провадження.

Серед інших категорій справ окремого провадження, то протягом 2013 року винесено рішення по 31 справі за заявами про заміну опікуна для дітей, які перебувають в будинку-інтернаті, що становить 39,2 % розглянутих із ухваленням рішення справ окремого провадження.

Із наведеного можна зробити висновок, що найбільшу питому вагу серед справ окремого провадження становлять справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення – 51,9 % справ, а також справи про заміну опікуна – 39,2 % справ.

У встановлених ЦПК України випадках справи окремого провадження розглядаються судом в складі одного судді та двох народних засідателів. Так, протягом 2012 року за участю народних засідателів розглянуто 7 справ по яким винесено 5 рішень.

В апеляційному порядку рішення по цивільним справам окремого провадження не переглядались.

         Підсумовуючи вищевикладене, слід зазначити, що окреме  провадження — це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, а також справи, пов’язані із обмеження дієздатності фізичних осіб, встановлення опіки та піклування. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника та заінтересованих осіб.

Рішення суду, постановлене у справах окремого провадження, зокрема по найбільш поширеній категорії таких справ, що пов’язані із встановленням факту, що має юридичне значення, має відповідати вимогам статей 259 та 215 ЦПК. У ньому має бути зазначено: факт, встановлений судом, мета його встановлення; докази, на підставі яких суд встановив цей факт. Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації актів цивільного стану або оформленню в нотаріальних органах, не замінює документів, що видаються цими органами, а є лише підставою для їх одержання. Рішення, яке набрало законної сили, згідно зі ст. 14 ЦПК стає обов'язковим для органів, які реєструють факти, що мають юридичне значення, або оформляють права, які виникають у зв'язку із встановленим у суді факту.

Результати проведеного узагальнення свідчать, що в цілому судді розглядають справи даної категорії дотримуючись норм матеріального та процесуального права. Рішення, ухвалені судом по цивільних справах окремого провадження не оскаржувались до суду апеляційної інстанції.

 

 

 

Суддя Ладижинського міського суду                        О.М. Корнієнко