flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шлюб здійснюється на небесах, а майно ділиться на землі

04 квітня 2013, 15:41

Шлюб здійснюється на небесах, а майно ділиться на землі

Останнім часом дедалі більше пар живуть спільно, однією сім’єю без державної реєстрації шлюбу, в так званих “фактичних шлюбних відносинах”. Саме так юристи визначають сьогодні незареєстровані державою відносини між чоловіком і жінкою.

Проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов’язків подружжя. Але вони можуть бути членами однієї сім`ї, оскільки сім`я створюється не тільки за принципом шлюбу, кровного споріднення, а й на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства. Сімейний кодекс урегульовує майнові відносини між жінкою та чоловіком, які спільно проживають без реєстрації шлюбу.

В період спільного проживання чоловіка та жінки, коли фактичними подружжями ведеться господарство, є спільний бюджет, дуже часто виникає потреба у придбанні життєво-необхідних речей, рухомого (автомобіль) або нерухомого майна (дім, квартира) тощо. Тому, коли йде мова про те, що чоловік та жінка вже не можуть проживати разом, одна з сторін може ставити питання про розподіл того, що в свій час було куплено ними або одним з них.

 Відповідно  до ч.1. статті 74 Сімейного Кодексу України «якщо жінка або чоловік, проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або будь-якому іншому шлюбі, майно набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлене договором між ними.

З аналізу цієї статті слідує, що майно, яке набуте під час спільного проживання, може бути визнаним спільною сумісною власністю фактичного подружжя лише при наявності таких обставин:спільне проживання чоловіка і жінки, ведення ними спільного бюджету, спільне вирішення побутових питань; обидва повинні бути неодруженими; квартира, автомобіль або побутова техніка повинні бути куплені у період спільного проживання; у договорі між чоловіком і жінкою повинно бути визначено, що, наприклад, земельна ділянка, є їх спільною сумісною власністю, або вказаний договір взагалі не укладався.

На майно, що є об‘єктом права спільної сумісної власності жінки та чоловіки, які не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, поширюються правила, встановлені для майна подружжя.

Тобто у разі поділу майна чоловіка та жінки, які проживають у цивільному шлюбі застосовуються положення ст.60-71 Сімейного кодексу..

Відповідно до ч.1. ст.70 Сімейного Кодексу України «у разі поділу майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності, частки майна дружини і чоловіка є рівними».

Відсутність хоча б однієї з умов, зазначених у ст. 74 СК виключає можливість поділу майна порівну, однак за умови надання суду документів, які підтверджують витрати чоловіка та жінки на придбання майна, останнє може бути поділено судом з врахуванням вкладу кожного у його придбання.

Дитина, що народжена в фактичному шлюбі, прирівнюється в своїх правах та обов'язках до дитини, що народилась у законному шлюбі. Мати та батько мають рівний комплекс прав та обов'язків відносно дитини, незалежно від того, чи перебувають вони між собою в шлюбі (стаття 141 СК України), як і діти мають рівні права та обов'язки щодо батьків, не зважаючи на те, чи перебувають батьки в шлюбі (стаття 142 СК України).

Отже, обов'язками батьків є: - забрати дитину з полового будинку чи іншого закладу здоров'я; - зареєструвати народження дитини в державних органах реєстрації актів громадського стану; - виховувати та розвивати дитину і т.д. Батьки також мають право: особисто виховувати дитину, обираючи для цього форми та методи, що не суперечать моральним засадам суспільства, спілкуватись із своїми дітьми, захищати дітей, обирати місце проживання дитини і т.д.

       У питаннях спадкування теж є деякі відмінності, які відрізняють «фактичний шлюб» від зареєстрованого.

Так, фактичне подружжя може прожити на спільні кошти, набуваючи майно (квартири, автомобілі, гаражі, земельні ділянки, меблі, побутову техніку), протягом досить тривалого час у повному взаєморозумінні та згоді. Однак у разі смерті одного з них, на ім’я якого оформлене це майно, інший може сподіватися на достойний розмір спадщини тільки якщо на його користь був залишений заповіт або якщо він знаходився на утриманні померлого. Досить поширеною є ситуація, коли особа, яка прожила у «фактичному шлюбі» не один десяток років, врешті-решт отримує мізерні права на спільно нажите майно або ж не отримує їх зовсім. Як правило, майже вся спадщина померлого переходить до його офіційних родичів. І ось тоді спір між останніми і фактичним чоловіком чи дружиною, які пережили свою другу половину, неминучий. Як говорить мудра приказка: «Шлюб здійснюється на небесах, а майно ділиться на землі».

Згідно зі статтею 1264 цього Цивільного кодексу України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до відкриття спадщини.

Однак, зрозуміло, що навіть за такої умови частка фактичного чоловіка або дружини буде значно меншою, ніж та, яку він або вона могли б отримати в зареєстрованому шлюбі.

Отже, з цього можна зробити такий висновок: якщо ви вирішили жити однією сімєю і не бажаєте у майбутньому мати будь – яких проблем, то краще   будувати сімейне життя офіційно, на підставі чинного законодавства.

 

Помічник судді Бойко С.В.