flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

І знову про «наболіле» - про пенсі…

09 грудня 2013, 09:41

                          

Після надрукованої статті в газеті у людей пенсійного віку ще більше виникло питань: що саме їм робити,   щоб отримати заборгованість по пенсіях.

З приводу цих питань  Вищий адміністративний суд України  надіслав для відома головам апеляційних та адміністративних судів інформаційний лист-роз`яснення  від 13.06.2013 року №846/12/13-13.

У зв'язку з набранням чинності Законом України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» виникли труднощі з виконанням судових рішень, ухвалених у справах, пов'язаних із соціальними виплатами.

  Відповідно до статті 2 цього Закону держава гарантує виконання рішення суду про стягнення коштів та зобов'язання вчинити певні дії щодо майна, боржником за яким є, зокрема, державний орган. Водночас судові рішення у справах, пов'язаних із соціальними виплатами, які мають зобов'язальний характер щодо проведення таких виплат, не належать до зазначених у згаданій статті видів рішень, що унеможливлює їх виконання без зміни його способу.

 Згідно з частиною першою статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення (відсутність коштів на рахунку, відсутність присудженого майна в натурі, стихійне лихо тощо), державний виконавець може звернутися до адміністративного суду першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий лист, із поданням, а особа, яка бере участь у справі, та сторона виконавчого провадження — із заявою про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення.

   У цій категорії справ зміна способу і порядку виконання рішення можлива шляхом зміни зобов'язання здійснити виплати на стягнення цих виплат. Така зміна можлива лише у разі виконання боржником зобов'язальної частини рішення про нарахування соціальних виплат. Тільки в такому випадку суд може роглядати подання та заяви про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення виходячи з розміру заборгованості боржника перед стягувачем, що виникла під час виконання судового рішення.

 Якщо буде відомо розмір заборгованості боржника (Управління пенсійного фонду України у Вінницькій області), тоді  це розв’яже руки виконавчій службі. Зі спеціальних фондів на виконання рішень виконавці будуть стягувати суми на користь тієї чи іншої людини.

Згідно  з  положеннями Закону  України «Про виконавче провадження» стягувач подає виконавчий документ разом із заявою про відкриття виконавчого провадження до органу Головного управління державної виконавчої служби.   Державний виконавець перевіряє відповідність поданих документів вимогам закону, дотримання строків пред’явлення виконавчого документа та відкриває виконавче провадження,направляє відповідну постанову боржнику та стягувачу.

Одночасно з відкриттям провадження державний виконавець накладає арешт на майно боржника та дає йому строк для добровільного виконання рішення суду. В разі якщо боржник не сплачує заборгованості, державний виконавець звертає стягнення на його майно та проводить примусову реалізацію, після чого отримані кошти використовуються для сплати боргу за виконавчим документом і витрат виконавчої служби. 

 Тому перед тим, як звернутися з заявами до суду необхідно, щоб виконавчий орган вжив усіх передбачених законом заходів щодо виконання судових рішень про зобов’язання здійснити перерахунок та виплату  пенсій.

          Без надання доказів щодо наявності обставин, які ускладнюють виконання рішень суду, не має підстав для задоволення таких подань та заяв, тому  що таке звернення  буде передчасним.

  Виходячи з вищевикладеного, рекомендуємо особам, які не отримали соціальних виплат за рішенням суду, звертатися до примусового відділу ДВС для належного виконання зобов’язальної частини рішення.

Після чого державний виконавець, отримавши докази про наявність обставин, які ускладнюють виконання рішення суду, має право звернутися до суду із поданням про зміну способу і порядку виконання судового рішення.

           Таку правову  позицію  підтримують  судди апеляційної інстанції , вищого адміністративного суду та Верховного Суду України.

 

 

 Ст.секретар Ладижинського міського суду                               Жмудь Л.В.