flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

17 серпня 2018 року в Апеляційному суді Вінницької області відбувся тренінг «Інклюзивний суд: доступність правосуддя для маломобільних користувачів».

17 серпня 2018 року в Апеляційному суді Вінницької області відбувся тренінг «Інклюзивний суд: доступність правосуддя для маломобільних користувачів».  Для працівників судів Вінниччини провели його голова правління громадської організації «Інститут судового менеджменту» Наталія Чумак та представник Національної асамблеї людей з інвалідністю Олег Полозюк.  Від Ладижинського міського суду  в тренінгу взяла участь суддя – спікер Волошина Т.В.

Під час заходу тренери тлумачили терміни з Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, підкреслюючи, що в центрі уваги – людина, а не її інвалідність. Також вони пояснили, що слова «глухий», «сліпий», «глухонімий», «візочник» – неетичні та дискримінаційні. Натомість потрібно вживати фразу «людина з порушенням слуху (зору, опорно-рухового апарату)».

«Завдання працівників суду – змінити ставлення до відвідувачів з інвалідністю: бачити клієнта насамперед, зосереджуватися на проблемі, з якою він звернувся до суду, а не на його інвалідності», – підкреслила Наталія Чумак.

Олег Полозюк розповів учасникам семінару, що таке універсальний дизайн, порадив, як зробити безбар’єрний суд із транспортною, архітектурною та інформаційною доступністю.

На завершення, учасники тренінгу подякували тренерам за корисний і цікавий захід та пообіцяли застосовувати набуті знання у роботі і житті.