flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

19 квітня 2019 року консультант суду прийняв участь у семінарі на тему: «Особливості застосування в судовій системі законодавства України у сфері звернень громадян, адвокатів, народних депутатів України»

19 квітня 2019 року консультант суду Сергій Безпалько взяв участь в семінарі для керівників і заступників керівників апаратів місцевих та апеляційних судів на тему: “Особливості застосування в судовій системі законодавства України у сфері звернень громадян, адвокатів, народних депутатів України", проведеному Національною школою суддів в місті Києві.

Захід проведено за участі начальника відділу звернень та надання публічної інформації секретаріату Касаційного цивільного суду апарату Верховного Суду Олексія Ніколенка.

Відкритість суду та доступ громадськості до публічної інформації є невід’ємною ознакою демократичного суспільства. Забезпечити дотримання цих принципів покликана низка законодавчих актів у сфері звернень громадян, адвокатів, народних депутатів України. Тому такий захід є актуальним та корисним, перш за все, для працівників апаратів судів, відповідальних за розгляд звернень громадян, запитів про доступ до публічної інформації, звернень народних депутатів та адвокатських запитів.

Під час інтерактивної лекції з використанням презентації Power Point викладач ознайомив учасників семінару із загальними засадами організації роботи зі зверненнями громадян у судах, специфікою цієї роботи, що властива саме судовим установам, та проблемними питаннями, що виникають у цьому напрямку. Олексій Ніколенко детально зупинився на особливостях застосування Закону України “Про звернення громадян” у сучасних умовах, окреслив межі відкритості суду через призму положень Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Викладач представив присутнім аналіз окремих положень  Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, обговорив співвідношення законів “Про звернення громадян”, “Про доступ до публічної інформації”, “Про інформацію”, “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”.

Особливу увагу Олексій Ніколенко зосередив на депутатських зверненнях і запитах та провів для слухачів тестування на знання  законодавства у сфері звернень громадян.

Учасники подискутували на тему щодо права суду як суб’єкта владних повноважень, на відмову в задоволенні запиту на отримання публічної інформації та дізналися, як правильно проводити “трискладовий тест” для інформації у випадках надання обґрунтованої відмови в доступі до інформації.

На завершення  семінару консультант суду отримав відповідний сертифікат.