flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оптимізація судової системи

18 січня 2018, 14:27

Оптимізація судової системи

 

29 грудня 2017 року Президент України  підписав укази про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні та про реорганізацію місцевих судів.

Згідно змісту Указу №451/2017 «Про реорганізацію місцевих загальних судів», зокрема, утворено Гайсинський окружний суд – у місті Ладижині, Гайсинському та Теплицькому районах Вінницької області із місцезнаходженням у містах Гайсині та Ладижині, селищі міського типу Теплику Вінницької області шляхом реорганізації (злиття) Гайсинського районного суду, Ладижинського міського суду та Теплицького районного суду Вінницької області.

 За штатним розписом у суді будуть працювати 13 суддів.

 За словами спікера-судді Ладижинського міського суду Вінницької області Волошиної Тетяни " Це не означає, що громадяни будуть змушені їздити в інші райони. Вони зможуть як і раніше звертатись  до суду в своєму районному центрі. Буде існувати приміщення суду, в ньому будуть судді, канцелярія, але юридично це буде суд, об'єднаний з судами сусідніх районів".

Зрештою, вагомим аргументом на користь укрупнення судів слугує неможливість сформувати колегію для розгляду кримінальних проваджень.  Адже в державі багато місцевих загальних судів, у яких штатна чисельність суддів становить 3—5 осіб. У таких установах судді не завжди можуть забезпечити розгляд справ відповідно до процесуального законодавства.

При цьому суддя зазначила, що за останні 5 років до Ладижинського міського суду Вінницької області надійшло 16 кримінальних проваджень, які потребували колегіального розгляду. Однак жодного разу у суді так і не утворили колегію у зв’язку з тим, що один із суддів був слідчим суддею у справі й не міг брати участі в колегіальному розгляді.

В межах цієї важливої теми варто також зазначити, що попереду складний етап впровадження реформаційних змін у життя. Водночас, переконана, що суддівський корпус, підтримуючи задекларований курс нашої держави на ефективне правосуддя і прагнучи якісних перетворень в судовій системі, буде робити все необхідне для того, щоб створити в Україні таку судову систему, яка, керуючись принципом верховенства права, забезпечить людям справедливе, доступне і швидке правосуддя, захистить права громадян на національному рівні, щоб в майбутньому не було потреби звертатися за захистом прав до Європейського суду з прав людини.

Насамкінець варто зазначити, що згідно ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.